Yeniden yapılanma 1946 - 1959
İkinci Dünya Savaşı sona erdiğinde Bosch, uluslararası tesislerini ikinci kez yitirmişti. Üretim tesislerinin büyük bir kısmı harap durumdaydı. Sonraki 20 yıl yeniden yapılanmaya ve yeni iş kollarının harekete geçirilmesine adandı.
Kürek ve el arabalarıyla Bosch'ta yeniden yapılanma
1945 yılına gelindiğinde, Almanya'daki Bosch tesislerinin yüzde 50'sinden fazlası müttefik bombalarıyla yok edildi. Savaş zamanında askeri araçların tedarikçisi olarak oynadığı önemli rol, Bosch'u stratejik bir hedef haline getirdi. Şirket, toparlanarak yapılanmak ve çalışanlar için iş alanları yaratmak zorundaydı.
Bujiler ve tencereler - savaş sonrası dönemde ayakta kalma mücadelesi
Çalışanları yeniden istihdam edebilmek ve ücretlerini ödeyebilmek için Bosch, fabrika enkazından çıkan çelik kask, el arabası, şemsiye gibi şeyleri kullanarak tencere imal etti. Böylelikle yeni bir başlangıç için çalışmalara başlamış oldu. Çalışanlar bu aletleri kendileri kullanabiliyor veya gerekli diğer temel aletler karşılığında değiş-tokuş yapabiliyordu. İlk teknik olarak karmaşık olan ürün ise müttefiklerin askeri araçlarında kullanılan bujilerdi.
Robert Bosch'un vasiyeti ve yönetim kurulu başkanı
Robert Bosch, 1942 yılında hayata gözlerini yumdu. Vasileri 1945 sonrasında şirketi yeniden kurdu. Amaç kâr etmek ve aynı zamanda kazancı sosyal sorumluluk projelerine yönlendirmekti. Hans Walz, kurucumuz Robert Bosch'un halefi olarak 1963 yılına kadar şirketi yönetti.
Rekabet davaları - her şeyi yitirme korkusu
Nasyonal Sosyalistlerin küresel güce yönelik amaçları ancak güçlü şirketlerin yardımıyla başarılabilirdi. Bu nedenle müttefikler, Bosch da dahil olmak üzere büyük Alman şirketlerini parçalamaya çalışıyorlardı. Bununla birlikte şirket organik olarak büyüyordu. Bosch, her ne kadar patentlerini açıklamak zorunda kaldıysa da neredeyse hiç bozulmadan bütünlüğünü korumayı başardı.
“Dünya genelinde yapılanlar” - uluslararası şirkete açılan yeni yollar
Hitler iktidarı ele geçirmeden önce Bosch'un satışlarının yüzde 50'sinden fazlası uluslararası ticarete dayanıyordu. Ancak 1945'ten sonra neredeyse sıfırı gördü ve şirketin uluslararası varlıkları kamulaştırılmıştı. Uzun süreli ortaklarla kurulan iyi ilişkiler ve Brezilya, Hindistan gibi hızlı büyüyen pazarlar sayesinde küresel ağın yapılandırılması yavaş yavaş hızlandı. Uluslararası satışların Bosch'ta bir kez daha yüzde 20'yi aşması 1960 yılına kadar sürecekti.
Mükemmellik ve zarafet - tüketici teknolojisi
Zor zamanların sona ermesiyle; 1950'lerin başlarında Bosch, Almanya ve Avrupa'daki ekonomik mucizeyi yansıtan ürünleri pazara sunarak halkın tüketim taleplerini karşılamaya başladı. Bu ürünlerin bazıları, elektrikli ev aletleri, tamir işlerini kendileri yapanlar için elektrikli matkaplar, ve milyonlarca satış adedine ulaşan otomobil radyolarıydı.
Bosch mutfak aletleri
Mutfakta “yeni bir dönemin” başlangıcı
Bosch mutfak robotu piyasaya sürüldüğünde adı "Neuzeit" idi ve "vatandaşın yardımcısı" olarak pazara sunuldu. Kentlerde yaşayanların günlük ev işlerini kolaylaştıracak ev aletleri teknolojisi dönemi vaat ediliyordu.
Kırsal kesimde yaşayanlar için ise bu makinenin bol miktarda gıdayı aynı anda işlemeyi ne ölçüde kolaylaştıracağı önemliydi. Kırsal kesimde yaşayan kalabalık geniş ailelerin meyve ve sebzelerini dondurarak veya reçel ve konserve yaparak daha sonra kullanmak üzere saklama ihtiyacı ön plandaydı.
“Neuzeit", hamur kesip yoğurabilen, patates rendeleyip suyunu çıkarabilen ve hatta soyabilen çok işlevli bir cihazdı.
Fotoğraf: Stuttgart'taki mağazada mutfak robotunun satışı (1962)
Eski favorilerin dönüşü - otomobillerde gaz enjeksiyonu
Birçok Bosch ürününde kullanılan teknolojinin kökeni savaş öncesi döneme dayanıyordu. Ancak rekabete girmek ve bu gücü korumak için bazı yeniliklerin yapılması gerekiyordu. Bosch'un uçak motorları için geliştirdiği benzin enjeksiyonu, 1950'lerin başında otomobiller için büyük bir yenilikti ancak standart hale gelmesi yıllar sürdü.
Bosch Combi
Ev için elektrikli el aleti
"Do it yourself"e yoğun ilgi Bosch için kârlı bir iş haline geldi. 1952'de piyasaya sürülen "Bosch Combi”, seçilen ek parçaya göre matkap, tornavida, zımpara makinesi veya çalı makası gibi farklı fonksiyonlarda kullanılabiliyordu. Ürün, Avrupa'da özellikle erkeklerin bodrum ve garajlarda gerçekleştirdiği işler için yeni bir segment yarattı.
Standart eklentilere sahip komple kit, bir taşıma çantası veya duvara monte edilmek üzere ahşap bir dolap içerisinde satılıyordu.
Fotoğraf: Tamir işlerini kendileri yapanlar için pratik taşıma çantası ile "Bosch Combi" (1952)
Elektronik
Bosch, 1950'lerin ortalarında elektronik parçalar geliştirmeye başladı. Bunlardan ilki, 1958'de üretilen “variode” idi. Bunu, transistörler ve ardından 1970'ten itibaren entegre devreler izledi. Şüpheciler tarafından eleştirilse de destekçilerin coşkuyla karşıladığı ürünlerle Bosch'un ana faaliyeti olan elektronik alanında ilk tohumlar atılmış oldu.