Yeni iş kolları 1960 - 1989
1960'lı yıllardan 1980'lere kadar Bosch'taki dönüşüm, kendini yöneten bölümler, küresel bir şirket ve otomotiv elektroniğinde pazar lideri konumu ile şirketi çeşitlendirilmiş bir gruba dönüştürdü.
Yeni yapı - bölümler oluşuyor
1950-1960 arasında Bosch çalışanlarının sayısı 15.000'den 70.000'e yükseldi. Orta büyüklükteki bir işletmenin merkezileştirilmiş yapısı artık yeterli değildi ve bu nedenle 1960'lı yıllarda iş alanları, Elektrikli El Aletleri bölümünden başlayarak giderek daha bağımsız hale geldi. Bu ekonomik patlama ve tam istihdam dönemi boyunca Bosch, diğer sektörlerde şirket satın almaları gerçekleştirdi ve binlerce çalışana, otomotiv elektroniği üretimi konusunda eğitimler verildi.
Hidrolikten paketleme teknolojisine
O yıllarda Bosch için en önemli pazar olan otomobil endüstrisi batı Avrupa'da patlama yaşasa da diğer sektörleri çeşitlendirmek hala önemliydi. Bosch, 1950'li yıllarda mobil hidrolik, tıp elektroniği ve radyo teknolojisine adım attıktan sonra, 1963'te bir paketleme makinesi şirketini satın alıp Paketleme Teknolojisi bölümünü kurarak faaliyetlerini genişletti.
Kurucumuzun mirası - Robert Bosch Vakfı
Araştırma, geliştirme ve kazanım - inovasyonun gücüyle
Bosch, rekabet avantajı sağlayan fikirleri inovatif ürünlere dönüştürmek amacıyla, 1968 yılında araştırma-geliştirme kaynaklarını yeni bir merkezde topladı. 60'lı yılların ortalarından itibaren şirkete ait araştırma enstitüleri, entegre devreler gibi özel projelere odaklandı.
Jetronic
Elektroniğe geçiş
1959'da Bosch, elektronik olarak kontrol edilen bir benzin püskürtme sistemi geliştirmeye başladı. "Jetronic", dünyada türünün ilk örneğiydi ve 1967 yılında seri üretime geçildi. İlk olarak Volkswagen 1600 LE ve TLE'nin ABD versiyonlarında kullanıldı. VW 1600, Jetronic sayesinde ABD'nin Kaliforniya eyaletinde uygulamaya alınan sıkı çevresel düzenlemelerin gerekliliklerini karşılamayı başarabildi.
Fotoğraf: Stuttgart yakınlarındaki Schwieberdingen Teknik Merkezi'ndeki elektronik laboratuvarında benzin enjeksiyonu için üretilen Jetronic elektronik kontrol ünitesi kartı (1970)
Bosch'ta elektronik - yarı iletkenler ve bilgisayarlı otomobil
Araştırmacılar ve yöneticilerin, elektroniği şirketin temel ürünlerine dönüştürme kararlılığı 1970'lerde başladı ve henüz keşfedilmemiş olan bu alan şirketin bugüne kadar olan başarısını şekillendirdi. 1978'de piyasaya sürülen ve Bosch'un dijital elektronik alanındaki uzmanlığı sayesinde otomotivde teknik bir standarda dönüştürdüğü ABS kilitlenme önleyici fren sistemi, en önemli örneklerden biriydi.
Küresel düşünmek - ABD ve Asya'da yeni bir başlangıç
Dünyanın en büyük ekonomisi Amerika Birleşik Devletleri'nde, Bosch'un yeniden kullanım haklarını tam olarak alması 1983 yılına kadar sürdü. Böylece şirketin önceki satış başarılarını geri kazanma yolu yeniden açıldı. Bosch, Asya'da özel bir yer edindi. Malezya gibi ülkelerde fotoğraf ve video teknolojisi gibi yüksek kaliteli ürünleri, daha uygun maliyetle üretti. Aynı zamanda Japonya gibi önemli pazarlarda da ortak girişimlerde bulundu. 1973'te elektronik benzin enjeksiyonu, 1984'te ise ABS kilitleme önleyici fren sistemini üretmeye başladı.
Lambda sensörü
Hassas algılayıcılar
Bosch uzmanları, 1969'da egzoz gazı ölçümüne yönelik bir sensör geliştirmeye başladı ve ürün, emekleme döneminin ardından iyi geçen on yıl içinde pazarda sağlam bir yer edindi. Günümüzde, çevre dostu yanmalı motorlar, 1976'da üretime giren lambda sensörü olmadan hayal edilemiyor. Bu Bosch yeniliği, üç yollu katalitik konvertörlerin kullanıldığı egzoz işlemesinin ön şartıydı. Lambda sensörü, katalitik konvertörün yukarı akışındaki egzoz gazında bulunan oksijen içeriğini ölçer. Sürüş durumuna göre sürekli olarak ve hızla dalgalanan bu değer, benzin-hava karışımının bileşimini ayarlamak için enjeksiyon sisteminin elektronik kontrolü tarafından kullanılır. Sistemin doğruluğu, katalitik konvertörün egzoz gazlarını en iyi şekilde temizlemesine olanak veren tam yanmayı sağlar. Böylece zararlı emisyonlar yüzde 90'a kadar azaltılabilir.
Fotoğraf: Schwieberdingen Teknik Merkezi'nde lambda sensörü prototiplerinin fonksiyon testleri yapılırken (1975)
Telekomünikasyon - yeni bir odak noktası
Bosch, 1980'li yılların başında telekomünikasyonu gözüne kestirerek uydu ve cep telefonları için teknoloji üretmeye ve hem kamu hem de özel telekomünikasyon ağlarını hayata geçirmeye başladı. Şirket satışlarının maksimum yüzde 25'ini oluşturan bu sektörde başarıyla geçen on yılın ardından, olumsuz gelişmeler Bosch'un bazı segmentlerden çekilmesine neden olurken Güvenlik Sistemleri bölümü faaliyetlerini sürdürdü ve günümüze kadar başarıyla geldi.