Ana içeriğe geç
Bosch Türkiye
Haberler

Bosch Türkiye, 2019’da 21,5 milyar TL ciro açıkladı

Bosch Türkiye 2019 Finansal Sonuçları

26/06/2020

• Bosch’un Türkiye’deki 2019 yılı yatırımı 1,5 milyar TL’yi aştı

• Bosch çalışanları için yerel start-up platformu kuruldu

• Bosch, Türkiye’deki tekstil ve hazır giyim firmalarına dijital dönüşüm danışmanlığı sunuyor

• Bosch, Covid-19’un kontrol altına alınmasına destek veriyor

İstanbul – Dünyanın önde gelen teknoloji ve servis tedarikçisi Bosch, Türkiye’de 2019 yılında cirosunu yüzde 11 artışla 21,5 milyar TL’ye yükseltti. Bu gelirin yaklaşık 7,7 milyar TL’lik kısmı iç satışlardan sağlanırken, bir önceki yıla göre yüzde 7,9 oranında sağlıklı bir büyüme kaydedildi. Şirketin geçen yılki ihracat geliri yüzde 13 artışla 13,9 milyar TL olurken Bosch, bu rakamla Türkiye’nin toplam ihracatının yaklaşık yüzde 1,5’ini gerçekleştirmektedir.

Mevcut faaliyet yılında Bosch Türkiye, dünyayı kasıp kavuran koronavirüs salgını nedeniyle tahminlerini düşürdü. Bosch Türkiye ve Ortadoğu Başkanı Steven Young, “Mevcut durumdan ötürü Türkiye'de zorlu bir yıl beklemenin yanı sıra yerel pazara ve uzun vadeli potansiyeline inanmayı sürdürüyoruz. Şirketimiz, COVID-19 salgınının etkileri hissedilmeden önce 2020 yılının ilk çeyreğinde ciro anlamında çift haneli rakamlara ulaştı” dedi.

Bosch Türkiye’nin çalışan sayısı 16.700 kişi olurken, şirket geçen yıl 1,5 milyar TL’yi aşkın yatırım gerçekleştirdi. 2019 yılında Ar-Ge’ye toplam 215 milyon TL yatırım yapan şirketin, bu alanda çalışan sayısı ise 635 oldu.

Yatırımların odak noktasında ise şirketin üretim faaliyetleri yer alıyor. Bursa Fabrikası’nda önümüzdeki yıl faaliyete girmesi beklenen, benzinli motorlar için geliştirilen yeni nesil yüksek basınç pompalarının imal edileceği üretim hattı buna iyi bir örnek oluşturuyor. Steven Young bu yatırımın öneminin altını çizerek, “Bu ürünler yakıt tasarrufu sağlarken, CO2 emisyonları dâhil olmak üzere emisyonları da azaltıyor. Ayrıca üretimde, son model üretim makineleri ve Endüstri 4.0 çözümlerine sahip gelişmiş montaj hatları kullanılıyor” diye konuştu.

Koronavirüs salgınının kontrol altına alınmasına destek

Bosch, koronavirüs salgını döneminde yerel üretim faaliyetlerinde yaşanan geçici kesinti sonrasında Türkiye’deki üretim faaliyetlerini kademeli olarak devreye alıyor. Üretime yeniden başlama hazırlıkları için müşteriler, tedarikçiler, resmi makamlar ve çalışan temsilcileriyle koordineli olarak çalışıyor.

Öte yandan Bosch, yeni geliştirilen hızlı Covid-19 testi ve Vivalytic analiz cihazı gibi girişimleriyle mümkün olan her yerde küresel salgını kontrol altına alma çabalarına katkıda bulunmak istiyor. Şirket, 2020'de bir milyondan fazla hızlı test üretmeyi ve bunu önümüzdeki yıl üç milyon adede çıkarmayı planlıyor. Bosch’un, sadece altı hafta gibi çok kısa bir süre içinde COVID-19 için geliştirdiği hızlı test, Türkiye’deki çalışanlar için de kullanılmaya başlanacak.

Bosch Türkiye ayrıca, çalışanların koronavirüs enfeksiyonundan yeterli düzeyde korunmalarını sağlamak için çok sayıda önlem alıyor. Bosch kimi bölgelerde, öncelikle çalışanlarını korumak için yüz maskesi ve dezenfektan üretimi de yapıyor. Bursa Fabrikasında çalışanlar için kullanılmak üzere yarı otomatik üretim hattında ve özel steril bir odada günde 6.000 maske imal ediliyor. Şirket, bu dönemde sağlık çalışanlarına destek olmak amacıyla entübe ve numune alma kabinleri, yüz siperliği gibi birçok malzeme üretti ve çevre hastanelere bağışta bulundu.

June26_Bosch_Sanayi4.0_Nexeed_intralogistics_execution

MESS, Bosch’un tam otomatik üretim hatlarıyla maske üretimine başlayacak

Bosch’un Almanya’da tasarladığı tam otomatik maske üretim hattının Türkiye’deki ilk talibi, Türkiye Metal Sanayicileri Sendikası (MESS) oldu. MESS’ tarafından sipariş edilen üç adet tam otomatik maske üretim hattı önümüzdeki günlerde devreye alınacak. Almanya’da tasarlanan, Bosch Türkiye mühendisleri tarafından Bursa’da imal edilen hatlar, Bosch Rextroth tarafından projelendirildi. Hatlarda, Endüstri 4.0 çözümleri sayesinde el değmeden maske üretiliyor. Steven Young, “Ayda yaklaşık 6 milyon cerrahi maske üretim kapasitesine sahip bu makinelerde yapılan üretimle, MESS üyesi sanayiciler ve çalışanlarının kaliteli maske ihtiyacı karşılanıyor. Bir MESS üyesi olarak bu iş birliğinden ötürü son derece heyecanlıyız. Bu gelişme, Bosch için de bir ilk oluyor” dedi.

Üretimde yapay zekâ fark yaratmaya başladı

Bosch fabrikalarında imalat süreçlerine katma değer yaratmak amacıyla Endüstri 4.0 ve yapay zekâ projeleri üzerinde çalışmalar son iki yılda hız kazandı. Bursa Güç Aktarma Çözümleri Fabrikası bünyesindeki Ar-Ge Merkezi’nde görev yapan mühendislerin başını çektiği projelerle 2019 itibarıyla maddi kazanç da sağlanmaya başlandı. Örneğin; büyük veriyi kullanarak hangi komponentin ne zaman arızalanacağına dair öngörüde bulunan bir projeyle hem zaman hem de üretim kaybının önüne geçilmiş oldu. Ar-Ge Merkezinde altı yapay zekâ projesi üzerinde çalışmalar halen devam ediyor.

Start-up platformu yeni fikirler geliştiriyor

Bosch Türkiye Merkez Ofisi bünyesinde 2018 yılında 14 mühendisle faaliyete geçen Tasarım Merkezi’nde çalışan sayısı 30’u aşarken, veri biliminden yararlanılarak çeşitli inovatif projeler geliştirilmeye başlandı. Şirketin genç yeteneklere dünyada kendilerini kanıtlayabilecekleri fırsatlar sunduğunu belirten Young, “Üzerinde çalıştığımız projelerden biri sayesinde, otomobillerin geliştirme süresi ve maliyeti oldukça kısalacak. Global otomobil firmalarıyla gerçekleştirdiğimiz bu projede veri bilimi ve yapay zekâ kullanarak otomobili geliştiren mühendislerin işlerini kolaylaştırıyoruz” dedi.

Bosch’un Almanya’daki Grow adlı start-up şirketinin stratejik alanlarında belirlediği konularla ilgili başlattığı global Start-up Platformu projesi, 2019 yılında Türkiye’de de hayata geçirildi. Konuyu değerlendiren Steven Young, “Ekip üyeleri arasında Ar-Ge çalışanı da var, İK çalışanı da. İlk fazda 20 kişi ile dört farklı proje değerlendirmeye alındı, şu anda iki farklı ekip ve on kişi ile start-up platformu çalışmalarına devam ediyor. Bu yaklaşım, her yıl yeni stratejik konular ve yeni ekiplerle tekrarlanacak” ifadelerini kullandı.

Tekstil ve hazır giyim sektörü için dijital dönüşüm yol haritası

Bosch Türkiye, 2016 yılından bu yana otomotiv, beyaz eşya ve çelik sanayisi başta olmak üzere farklı sektörlerde faaliyet gösteren şirketlere dijital dönüşüm proje desteği veriyor. Şirket, portföyüne son olarak tekstil ve hazır giyim sektörünü de ekledi. Ticaret Bakanlığı ve Uludağ Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği’nin ÜR-GE desteğiyle başlattığı Endüstri 4.0 entegrasyon çalışmalarının bir parçası olan Bosch, bugüne kadar 10 tekstil ve hazır giyim şirketinin dijital dönüşüm danışmanlığı çalışmasını tamamladı. Şu an sekiz yeni şirketle süreç devam ediyor.

Bosch Endüstri 4.0 ekibi ayrıca Türkiye’nin önde gelen şirketlerine enerji yönetimi, ürün izlenebilirliği, operasyonel ve bilişim teknolojilerinin entegrasyonu gibi başlıklarda dijital dönüşüm için destek veriyor. Çalık Denim ve Vitra gibi iki büyük şirket için de hizmet sunmaya başlayan şirket, bu kapsamda Vitra’nın Bozüyük kampüsünde gerçekleştirilen Endüstri 4.0 çözümü sayesinde her operasyondan proses verilerini toplayarak verimliliğin artırılmasını hedefliyor. Türkiye’nin önde gelen denim fabrikalarından Çalık Denim de Bosch’un danışmanlığında Dijital Enerji Yönetimine odaklanıyor.

June26_Bosch_Covid19Test

Gelişen endüstrinin gereklerine bağlı olarak insan kaynağına duyulan ihtiyacın da değiştiğini belirten Steven Young, “Bu dönüşüme sadece mühendislik bölümlerinin değil, diğer disiplinlerden gelen iş gücünün de dâhil olması gerekiyor” dedi. Bosch Türkiye, son dört yıldır desteklediği First Robotics Competition (FRC) etkinliği kapsamında bu yıl 17 liseye sponsor oldu. Tasarım Merkezi mühendisleri Yıldız Teknik Üniversitesi öğrencilerine Kalibrasyon Eğitimi verdiler. Şirket ayrıca; Formula Student, Shell Eco Marathon, TÜBİTAK Efficiency Challenge, University Rover Challenge, European Solar Challenge gibi projeleri desteklemek için, farklı şehirlerden 20’ye yakın üniversite takımıyla çalışmaya devam ediyor.

Bosch Grubu: 2020 yılı görünümü ve uzun vadeli stratejik yön

Koronavirüs pandemisi göz önüne alındığında Bosch, mevcut iş yılında küresel ekonomi için önemli zorluklar yaşanacağını öngörüyor. Bosch Grubu Yönetim Kurulu, Almanya’da düzenlenen Yıllık Basın Toplantısı’nda en azından dengeli bir yıl sonu bilançosu elde etmek için büyük çabalar göstermek gerektiğini vurguladı. Zor duruma rağmen teknoloji ve hizmet tedarikçisi Bosch, sürdürülebilir hareketliliğin gelişimini desteklemek ve iklim hedeflerini tutturma odaklı stratejik planını sürdürüyor.

Bosch CEO’su Dr. Volkmar Denner, “Şu anda gündemde başka konular olsa da gezegenimizin geleceği konusundaki hedefimizi gözden kaçırmamalıyız” diyor. Bosch, 2020 için küresel iklim hedeflerine ulaşacak ve dünya çapındaki 400 tesisinin tamamını iklim değişikliği konusunda nötr hale getirecek. Bosch Türkiye de şirketin bu hedefine katkıda bulunuyor. Şirket ayrıca, değer zincirindeki aktiviteleri iklim değişikliği konusunda mümkün olduğunca nötr hale getirmeyi ve 2030 yılına kadar karbon salınımını yüzde 15 düşürmeyi hedefliyor.

Bosch bununla birlikte, kendi başına 1.000'den fazla enerji verimliliği projesinden gelen deneyimini, ‘Bosch Climate Solutions’ adlı yeni bir danışmanlık şirketinde birleştirmeyi planlıyor. İklim hareketi, pek çok sektörde yapısal değişiklikleri hızlandırırken, hidrojen hem otomotiv hem de bina teknolojisi için gittikçe önem kazanıyor. Bosch, bu nedenle iş ortakları ile mobil ve sabit güç hücreleri geliştirmek için çalışıyor. Denner’a göre, mobilite konusunda önemli olan; geniş çaplı bir teknoloji girişimiyle hem pil-elektrik konusuna hem de daha gelişmiş içten yanmalı motorlara ve yenilenebilir sentetik yakıtlara yönelmek.

June26_Bosch_TurkiyeveOrtaDoguBaskani_StevenYoung__1_

Basın İletişimi

Nuray Sağlam
Kurumsal İletişim Sorumlusu

Bosch ile ilgili genel sorular

Daha fazla haber