8. Sınıf öğrencilerinin Bosch Mesleki Eğitim Merkezine başvuruları devam ediyor
Bosch’tan nitelikli insan kaynağının yetişmesi için teknik eğitim
09/06/2021
Bursa’da nitelikli teknik eleman yetiştiren, sunduğu istihdam fırsatıyla gençlerin mesleki eğitimle iş hayatına atılmalarını sağlayan Bosch fabrikasının içinde bulunan Mesleki Eğitim Merkezinin öğrencisi olmak için, 30 Haziran’a kadar başvuru yapılabiliyor.
Dünyanın önde gelen teknoloji ve servis tedarikçilerinden Bosch, Bursa’da 1999 yılından bu yana faaliyet gösteren Bosch Mesleki Eğitim Merkezinde nitelikli teknik eleman yetiştirirken, sunduğu istihdam fırsatıyla gençlerin mesleki eğitimle iş hayatına atılmalarını sağlıyor. Milli Eğitim Bakanlığı çatısı altındaki İMEM (İkili Mesleki Eğitim) sistemiyle, şirketteki yüksek teknolojiyi en iyi verimlilikle kullanabilecek nitelikli elemanlar olarak yetiştiriliyor, aynı zamanda erken yaşta dünya teknolojisine yön veren Bosch ailesinin bir parçası olabilme şansına erişiyor. Merkezdeki 4 yıllık eğitimi başarıyla tamamlayan öğrenciler, Bosch’un Bursa’da bulunan Güç Aktarma Çözümleri Fabrikasında istihdam imkânı bulabiliyor.
Her yıl yaklaşık 15 öğrencinin mezun olduğu Merkeze bu yıl başvurular, 30 Haziran Perşembe gününe kadar devam edecek. Bosch Mesleki Eğitim Merkezine başvurmak için 8. sınıfı bitirme şartı aranıyor. Başvuru formlarına, Bosch Bursa Fabrikası danışmasından veya adresinden ulaşılabiliyor, formlar belirtilen adrese şahsen veya posta yoluyla ulaştırılabiliyor.
Sanayicinin nitelikli ara eleman ihtiyacı büyük
Bosch Güç Aktarma Çözümleri Teknik Genel Müdürü Mustafa Bulut, Türk sanayinin önemli sorunlarından birinin nitelikli ara eleman ihtiyacı olduğunu vurgulayarak, “İşverenin aradığı elemanlar mesleki ve teknik liselerden yetişiyor. Ancak aileler çoğunlukla çocuklarının yüksek öğrenim görmesini istedikleri için bu tarz okullara mesafeli yaklaşıyor. Bu önyargıların ortadan kalkmasına yönelik atılacak her adım, Türkiye sanayinin geleceği adına büyük önem taşıyor” dedi. Endüstri 4.0 dönüşümün hızlandığı bir dünyada yeni nesil insan kaynağının farklı yetkinliklere sahip olmasının beklendiğini hatırlatan Bulut, “İnsan kaynağını geleceğe hazırlamak çok önemli. Bunun için üniversitelere, yüksek okullara, liselere çok büyük görev düştüğü gibi sanayinin de önemli sorumlulukları var. Biz Mesleki Eğitim Merkezimizde gençleri en son teknoloji doğrultusunda bilgi ve yetkinliklerle donatırken bir yandan kendi şirketimizin ihtiyacı olan insan kaynağının yetişmesini sağlıyor diğer yandan da bu gençlerin teknik alanda iş hayatına atılmaları için onlara anlamlı bir katkı sağlıyoruz” diye konuştu.
22 yılda 393 öğrenci mezun oldu
Daha genç yaşlardan hayata atılmak isteyen başarılı 8.sınıf öğrencileri hedefleyen Bosch Mesleki Eğitim Merkezine bu yıl 16 öğrenci kabul edilecek. Bosch Mesleki Eğitim Merkezine kurulduğu 1999 yılından bu yana 7.000’e yakın öğrenci başvururken, bugüne kadar mezun olan öğrenci sayısı 393’e ulaştı.
Bosch Mesleki Eğitim Merkezi, ‘Bilgisayarlı Makine İmalat’ ve ‘Endüstriyel Bakım Onarım’ dalları üzerinde eğitim veriyor. Bosch Mesleki Eğitim Merkezi’nde teori ve pratik bir araya geliyor, en gelişmiş teknolojik olanaklar gençlere sunuluyor. Eğitim ilk 3 yıl boyunca haftada 2 gün okulda 3 gün işletmede olacak şekilde, 4. yıl ise 1 gün okulda 4 gün işletmede olacak şekilde devam ediyor. Eğitimin sonunda öğrenciler, Ustalık Belgesi ve Mesleki Teknik Anadolu Lisesi diploması almaya hak kazanıyorlar. Öğrencilere mesleki eğitimin yanı sıra İngilizce eğitimi, rehberlik ve psikolojik danışmanlık, sosyal ve sportif faaliyetlerde yer alma imkânı sağlanıyor. Ayrıca 3308 sayılı yasada öngörülen sınırlardan başlayan ve süreye göre yıllar bazında artan maaş, SGK güvencesi, eğitim süresince başarıya göre ödül gibi yasal haklara sahip olan öğrenciler, şirketin sosyal imkanlarından da faydalanabiliyor.
Mezunlar ne diyor?
Bosch Mesleki Eğitim Merkezine henüz ilk yılında kabul edilen Kasım Bilge, mezuniyetinin ardından imalat bölümünde çalışmaya başladı. Bugün görevine Mekanik Bakım bölümünde Teknik Bakımcı olarak devam eden Bilge, meslek edinmek isteyen gençlere Bosch Mesleki Eğitim Merkezine başvurmalarını tavsiye ederek şöyle konuştu: “Aldığımız mükemmel eğitim sırasında birçok aşamadan geçtik. Eğitmenlerimiz başarıyı en üst seviyeye taşımak için üstün performans gösteriyor, bizimle çok yakından ilgileniyorlardı. Bir o kadar da zorlu ve zevkli 3. yılı bitirdikten sonra, Bosch çalışanı oldum. Vatani görevimi yapmak için ayrıldığımda Bosch’un sağladığı iş güvencesi nedeniyle çok rahattım. Askerden geldim ve teknik bakımcı olarak işe başladım.”
Bugün Kalite Güvence bölümünde çalışan Melike Dikmeoğlu da “Bosch Mesleki Eğitim Merkezinde geçirdiğim dolu dolu üç senede mesleğimi kapsayan tüm konularda, bilinçli bir eğitim sistemiyle ve iş güvenliğini her şeyden önce tutmak koşuluyla, gerekli olan her şeyi öğrendim. Bu eğitim sürecimde, Bosch firması ile Merkezin bana sağlamış olduğu sosyal imkanlar ve verdiği eğitimlerle kendine güvenen, mutlu, daha bilinçli bir birey haline geldim. Bununla birlikte eğitim-öğretim sürecimi tamamlarken ekonomik açıdan da zorlanmadım, aynı zamanda erken yaşta para kazanmaya başlamanın mutluluğunu yaşadım” şeklinde konuştu.
Bosch Mesleki Eğitim Merkezinin detaylı tanıtım videosu için: